Share |

Uusimmat kuvat

Share |

 Terhi Dostal, pianisti

jaaskelainen_terhi2005_5pienempi.jpg

Mikkeliläinen pianisti Terhi Dostal (o.s. Jääskeläinen) aloitti pianonsoiton 5-vuotiaana. Maisterintutkintonsa Dostal suoritti 23-vuotiaana Sibelius-Akatemiassa erinomaisin arvosanoin. Tämän jälkeen hän suoritti vielä toisen pianodiplominsa Imolan kansainvälisesti tunnetussa pianoakatemiassa 2005. Terhi Dostalin merkittävimmät opettajat olivat Erik T. Tawaststjerna, Matti Raekallio ja Boris Petrushansky. Hänen taiteellista tohtorintutkintoaan ohjasi Wienissä Prof. Noel Flores.  

Terhi Dostal on esiintynyt uransa aikana lukuisissa Euroopan maissa ja Yhdysvalloissa. Hän on esiintynyt solistitehtävissä mm Valeri Gergijevin ja Osmo Vänskän johtamien orkesterien kanssa. Orkestereista Terhi Dostalin uralla mainittakoon Lahden ja Mikkelin kaupunginorkesterit, BBC Scottish Symphony Orchestra, Helsingborgin sinfoniaorkesteri, Suomen Radion Sinfoniaorkesteri sekä Pietarin Mariinski-teatterin orkesteri. Terhi Dostalin esityksiä ovat radioineet mm. YLE, Kulturradio Berlin-Brandenburg, Deutschlandradio Kultur ja Bayerischer Rundfunk. Dostal on palkittu lukuisissa pianokilpailuissa ja hän on saanut myös useita tunnustuspalkintoja ja apurahoja. 

Terhi Dostal on keskittynyt urallaan etenkin Johannes Brahmsin soittamiseen. Hän esittää koko Johannes Brahmsin pianotuotannon Sibelius-Akatemian konserttisarjassa sekä useissa konserteissa Saksassa ja Itävallassa. Terhi Dostal valmistui musiikin tohtoriksi marraskuussa 2011. Hänen tohtorintutkielmansa Romantic poetry as inspirations of Brahms. Description and analysis of an early poem collection of the composer käsitteli Brahmsin varhaisia kirjallisuusmieltymyksiä.Terhi Dostalin ensimmäinen soolo-CD Brahms Variations ilmestyi SibaRecords-sarjassa 2010 ja sai erinomaiset arvostelut. Itävallan Brahms-museossa Dostal on esiintynyt Brahmsin monissa konserteissa käyttämällä historiallisella Streicher-flyygelillä. Tällä soittimella hän on myös levyttänyt Brahmsin sävellyksiä viulisti Annemarie Aströmin kanssa.

Lisäksi Terhi Dostal tunnetaan suomalaisen musiikin tulkkina. NIX-pianokvartetin jäsenenä hän on esittänyt ja nauhoittanut monia suomalaisia romanttisia sävellyksiä, jotka ovat syyttä jääneet käsikirjoituksina arkistojen kätköihin. Kevätkaudella 2010 hän esitti sellisti Sennu Laineen kanssa Heino Kasken julkaisemattoman sellosonaatin Berliinin Konzerthausissa. Lisäksi Dostal on esittänyt suomalaista uutta musiikkia mm. Saksan suurimpiin kuuluvalla Ultraschall-festivaalilla Berliinissä.

Terhi Dostalilla oli assistentinvirka Sibelius-Akatemian Docmus-yksikössä 2004–2007. Hän toimi 2007–2008 Suomen Saksan-instituutin kulttuurivastaavana. Tässä ominaisuudessa hän sunnitteli ja toteutti lukuisia ohjelmakokonaisuuksia ja konsertteja. Kaudella 2009–2010 hän on Berliinin perinteikkäässä Konzerthausissa pidettävän suomalaisaiheisen 10 konsertin "NordNote"-sarjan taiteellinen suunnittelija.

Terhi Dostal asuu Berliinissä miehensä ja kahden lapsensa kanssa.


10/2013